måndag 14 juni 2010

Not my thing

Jag har varit på röntgen och jag har fått ta del av en preliminär bedömning av bilderna. Jag ville veta - så att jag slipper vänta ända till fredagens läkarbesök - och slipper få ett dåligt besked i ansiktet då. Det är obehagligt.

Nu har jag redan fått det dåliga beskedet. Det tycks inte vara någon förbättring, utan snarare tvärtom. Tumören ser ut ungefär som sist. Jag har också metastaser i levern, som är större eller nya.

Cellgifter har aldrig varit min grej. Det här sista halvåret har de sugit musten ur mig, även om jag samtidigt har tagit mig upp. Nu har jag prövat Gemzar och nu känner jag mig klar med det. Det har varit ett helvete.

Det är inga goda nyheter att helvetet inte gjorde någon nytta. Det är usla nyheter och jag hade förstås önskat mig ett annat besked. En del av mig är kanske lite chockad över att tumören inte har krympt. Men jag har också undrat i mina samtal med mig själv och tumören om jag verkligen skulle slippa undan så här lätt. Vad jag nu har menat med lätt. Tiden, tror jag. Jag har inte varit säker på att tiden skulle räcka.

Nu är jag där. Här. Ingen kan anklaga mig för att inte ha prövat. Jag vågade inte säga nej till behandlingen från början. Men det har funnits i mig att det inte är rätt sak för mig. Det enda jag kan göra nu är att fortsätta framåt på mitt sätt.

Jag vill inte och jag orkar inte gå ner mig. Jag har gråtit en stund. Jag grät när jag skulle berätta det för systrarna. Men det räcker så för nu. Jag vill verkligen inte bli sänkt. Jag vill hålla i mig och jag vill leva. Jag vill få vara med. Jag längtar innerligt till Gotland, till mitt sommarlov och mitt sommarjobb. Allt utan gifter. Jag hoppas kunna äta, bli starkare och orka träna. Nu börjar en annan fas.

Det är väldigt skrämmande att det inte finns någon behandling som fungerar för mig. Pancreascancer är ett helvete. Någonstans är jag också rädd för att bli sådär dålig. Samtidigt upplever jag en viss lättnad, eller ett slags befrielse. Kanske beror det på min längtan efter sommarpausen, som ingen kan ta ifrån mig nu. Kanske är det friheten från gifterna, som fällt mig från onsdag-lördag i månader och som tagit ifrån mig så mycket. Kanske är det också friheten att efter fredag få slippa Radiumhemmet för en tid. Få slippa bara gå in i lokalerna, vara den som det ska dras i, den som ska vara tapper och ta emot.

Jag kommer att behöva leta mig fram. Men jag ska gå på min intuition och min lust. Bort allt vad oro. Jag är 43 år om någon timme och i princip i fritt fall. Det är hisnande. Men jag ger mig inte. Det är något som triggar mig.

Så här såg jag ut i onsdags, när jag gick in till femtonde ronden. Jag känner mig rätt döende efteråt, men jag ser faktiskt inte döende ut. Smal ja, men det ska jag råda bot på i sommar. Bye bye Gemzar, never liked you much anyway. "You just kind of waisted my precious time, but don't think twice it's alright..."

44 kommentarer:

 1. Grattis på födelsedagen! Tänker på dig och sänder värme och kärlek. Du är så stark! Jag tror på dig, fokusera på att må bra och hoppas att du får en underbar sommar!
  Varma sommarhälsningar från en annan tvilling
  -S

  SvaraRadera
 2. Ja, vad säger man. Är en för dig okänd men "flitig läsare" av din fina blogg. Kommer upp så många känslor som är svåra att sätta ord på... när jag läser din text.

  Önskar dig kraft, styrka, mod och inte minst en härlig sommar på ditt Gotland!

  /anna

  SvaraRadera
 3. Annika Cedergren14 juni 2010 23:23

  Åh Thomasine-ord blir svåra ibland.. 43års presenten borde ju varit vad som helst utom detta.
  Men tumören kan inte ta ifrån dig din längtan och glädje över din Gotlands sommar som du så innerligt väl förtjänar.
  Din lust och din intuition är starkare än någon jag känner (även om jag känner dig bara genom dina fantastiska ord i bloggen och dina mjuka men ändå starka yogajusteringar och ditt varma leende när du hjälper oss).
  Leta, treva, känn dig fram- du är så klok så du kommer finna den väg som passar dig bäst. Grattis på 43 årsdagen underbara Thomasine.
  Kramar
  Annika C.

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag har följt din blogg ett tag och tycker du inspirerar mycket. Jag har själv en spridd bröstcancer som är obotlig. Dock finns den bara i skelettet än så länge och jag har nu avslutat min 9:e cellgiftsbehandling. Ska börja med någon form av medicin snart. Jag hoppas att det finns någon annan behandling för dig som kan bromsa förloppet och köpa dig tid. Fortsätter att varje dag titta in till dig.
  Varma hälsningar
  Annelie

  SvaraRadera
 5. vad ska jag säga.. förbannade skithelvetescancertumörhelvete!!!
  sen blev det tomt.. hm.
  men det kan inte vara kört, jag vägrar tro på det.
  o som du säger, näe, du ser inte döende ut o kan mao ord inte vara det heller.
  kärlek, medicin o mirakel. o en helande, läkande sommar på Gotland.
  kommer tid kommer hopp. o så länge det finns liv finns det hopp.
  det finns mirakel. du är ett.
  42-året blev inte bra. nu är det 43-året. som ska bli bättre. så det så.
  GRATTIS till dett nya året som kommer att påbörjas på det fantastiska Gotland, bara det säger ju att det måste bli bättre. nåt annat är otänkbart.
  sol, helande krafter o massor av kramar skickar jag dig på det nya året!

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Tråkiga besked.....
  Har du kollat om det finns kirurger i andra länder som opererar det som svenska kirurger inte vågar?

  Kolla den här bloggen

  http://tarmcancer.blogspot.com/

  Min väninna har cancer som ingen i Sverige ville operera. Hon tog kontakt med Kjell (bloggens ägare) och han hjälpte henne jätte mycket. Kirurgen i Frankrike ville se hennes bilder så hon skickade dem igår och vi väntar på svar.

  Ta kontakt med Rene Adam, han kanske vill operera dig, han är känd i hela världen för sina heroiska ingrepp.

  Och läs Kjells blogg, det är mycket värdefull info där. Han är dessutom en god och hjälpsam människa.

  Grattis på födelsedagen förresten!

  kram//Mirjana

  SvaraRadera
 7. Jag läser och berörs av din blogg och av din styrka.
  Vill önska dig en härlig Gotlandsommar!

  SvaraRadera
 8. Nej, du ser verkligen inte sjuk ut. Du ser frisk och solbrand och glad och avslappnad ut. Jag ser ibland pa bilderna fran nar jag var hemma och det ar en helt annan Thomasine jag ser nu. Du ar sa otrolig, fina Tompa. Jag onskar dig en fin dag, imorgon har/ idag dar, med mycket karlek och varme och gladje. Tank att vi ar 43, nar jag ser dig kanns det som vi ar 15 fortfarande ( fast lite visare , kanske)! Jag onskar att jag var dar och fick ge dig en fodelsedagskram.
  Puss, puss.

  SvaraRadera
 9. Du är fantastisk. Det finns inte nog utropstecken. Trots helvetet med Gemzar har du kvar din inre glöd, och du vill inte gå ner dig, självklart inte. Nu har du gjort allt som kan förväntas av dig. Nu är det din sommar och ditt gotland. Du vackra slittåliga, jag önskar dig läkning!

  Om det är idag du fyller år: gratulerar på födelsedagen. Ditt 43 åriga hjärta är kärleksfullt och generöst, det lyser genom varje rad i din blogg. Och det har inte förändrats, trots Gemzars närvaro. Du är fantastisk. Det finns inte nog utropstecken

  anna l

  SvaraRadera
 10. Bästaste Thomasine!
  Inte det skojigaste beskedet förstår jag, men jag tror också på din väg. Jag står vi vägkanten och hejar dig! Hurra för sommarlov och sommarjobb och massa hurra för dig på födelsedagen!
  Stora stora kramar
  kristin

  SvaraRadera
 11. Min underbara Thomasine!
  HURRA..HURRA..HURRA på din födelsedag.
  Jag var så ledsen igår av ditt sms, men så läste jag det du har skrivit och blev ( som alltid) stärkt av dina ord.
  Det är ju förunderligt att det är DU som ger mig/oss kraft, men så har det alltid varit, så har du alltid gjort- sjuk eller ej. Jag är tacksam för det!
  Du har nog alltid kännt rätt. Du vet vad som passar dig bäst. Gemzar var inte rätt. Det har du ju sagt hela tiden.
  Det verkar ju inte vara någon som helst rim och reson på denna sjukdom. Även om jag är en vän av beprövade metoder, så var detta inte rätt metod för dig! ( och dessutom en så jävlig behandling). Som jag sa, har du ju alltid vetat om detta.
  Sjukdomen behöver Thomasine behandling.Din känsla!
  Jag önskar att vi ses snart så att jag får ge dig en "all min kärlek" kram.
  Du är min finaste vän, den roligaste envisaste människan jag känner!
  Grattis på födelsedagen kompis! I love you/Erika

  SvaraRadera
 12. Jag tänker på dig, jag tycker att du är modig och stark. Stor kram från Sandra

  SvaraRadera
 13. Tungt besked, dåliga nyheter. Hoppas Gotland blir den medicin som sjukhuset misslyckades att ordinera. All energi och kraft till en underbar tjej, 43 år idag. Massor av kramar, hopp och livskraft underbara Thomasine!

  SvaraRadera
 14. JA MÅ HON LEVA, JA MÅ HON LEVA, JA MÅ HON LEVA UTI HUNDRADE ÅR. JAVISST SKA HON LEVA , JAVISST SKA HON LEVA JAVISST SKA HON LEVA UTI HUNDRADE ÅÅÅÅÅÅÅÅR!

  GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!

  DU ÖVERLEVDE!

  Tack för att du finns.

  Många kramar
  /Petter, Kerstin och Miriam

  SvaraRadera
 15. Sara - enkla livet.15 juni 2010 08:16

  faan thomasine.. faan.. något stämmer inte ändå du e för frisk fin och fan så levande. ge inte upp sök dig vidare,alternativen finns. hör av dig om du vill ha lite länkar m.m

  SvaraRadera
 16. Hej,

  Jag tror också på dig att du går din egen väg som du alltid gjort, du är så klok. Hela du utstrålar styrka, uthållighet och kämparglöd. Gotland finns där för dig och bara väntar på att du ska komma, att få omfamna hela dig. Gotland är magsikt!

  Varma kramar Helena S

  SvaraRadera
 17. Stor, stor, stor varm kram på födelsedagen.
  /Kristina

  SvaraRadera
 18. Välkommen till Gotland!

  SvaraRadera
 19. WOW, Thomasine, vad sommar fräsch och snygg du är!!! Du passar inte alls ihop med den röda tegelbyggnaden bakom dig, känns fortfarande helt overkligt. Skit skit skit besked men ändå skönt att du slipper giftet, utan dåligt samvete, i sommar. Bygg upp dig nu med det du tror på så kommer du fixa det här på ditt sätt. Du är så fantastisk stark i din tro så det borde räcka långt, riktigt långt. All kärlek och ljus i världen till dig./Helena

  SvaraRadera
 20. Hej!
  Ny bloggläsare som hittat hit från annan blogg.
  Skickar massor av styrkekramar och hoppas sjukdomen kan lämna dig ifred lite i sommar.
  Är också cancerpatient, dock med lite bättre utgångsläge (som det ser ut nu).

  Försök att njuta av Gotland så gott det går!

  Kram Grodan

  SvaraRadera
 21. Grattis på födelsedagen! Din intuition och din lust kommer leda dig rätt, det är jag fullkomligt övertygad om.

  Många kramar

  SvaraRadera
 22. En sån vacker 43 åring!
  Men inte den födelsedagspresent man önskat dig.
  Fan.
  Men du kommer att finna en väg som passar dig,med hjälp av din familj och alla du har runt dig.
  Samla styrka och kraft på underbara Gotland.
  Kramar i mängder
  Marika

  SvaraRadera
 23. Käraste Thomasine, grattis på födelsedagen! Du ser så fin ut på bilden! Svårt att tro att du pallat 15 ronder med Mr Gemzar, förstår att det är skönt att slippa honom nu. Önskar dig sköna dagar i sommar och skickar sol, värme och kärlek till dig från Malmö!
  Kramar från Viveka

  SvaraRadera
 24. Åh Thomasine
  Jag tycker det är så sorgligt och man blir så ledsen. Men hela tiden kan jag känna en sån värme över hela ditt resonemang och din styrka att se det på bästa sätt. Du lever ju i ständig meditation med dig själv hela tiden.
  Någon sa en gång till mig att meditation är ett resonemang med sig själv, där man släpper och låter det förflutna passera, det är redan gånget. Framtiden den vet man ingenting om den har ju inte hänt ännu. Det som är det ÄR och det är nu.
  Min bästa födelsepresent till dig får bli den här underbara låten som får en att längta till sommaren. http://www.youtube.com/watch?v=cpyZo7NTrSE
  kram

  SvaraRadera
 25. Åh Thomasine vad jobbigt att du inte fick mer lön för mödan. Du är så värd, så värd allt gott som jag hoppas du kan fortsätta njuta av. Önskar dig en fin födelsedag med dina nära och kära och jag ser så fram emot att få yoga hos dig på Gotland. Många kramar och varma tankar

  SvaraRadera
 26. Usch. Vi ville ha andra besked!
  Men. Egentligen har inte så mycket förändrats vad gäller det sjuka, däremot vad gäller det friska.

  Dåligt är förstås att grundtumören inte har krympt. Att den inte vuxit är bra, för dens allmäntillstånd är då försvagat.
  Metastaserna i levern har vuxit, men levern kan transplanteras!

  Bra är ditt friska jag. Resten av din smala men starka kropp. Jag satt igår och läste lite från dina första inlägg och reflekterade över vilken enorm skillnad det är på ditt mentala tillstånd och din livsinställning nu. Och när jag ser dig framför mig är det den bilden som kommer fram, en frisk kropp med ett par existerande tumörer.

  Så fortsätt följa din intuition och njut av den kommande sommaren. Nya beslut kan vänta runt hörnet. Allt blir bra till slut.

  All kärlek till dig på födelsedagen!

  SvaraRadera
 27. Hej, grattis i efterskott. Här kommer en styrkekram och är det någon som ska fixa saker mot alla odds så är det du. Jag tror på dej. Lycka till. /Marie

  SvaraRadera
 28. vet egentligen inte vad jag ska skriva när allt känns lite oviktigt i jämförelse med de dystra besked du fått... vad jag vill säga är;
  ditt sommarlov börjar nu, du är 43 idag, vacker som få, nu börjar en ny fas, utan Gemzaret som du så djäkla tappert tagit dig igenom trots tvivel. Ditt sommarlov börjar nu och jag önskar den blir full av yoga, kaffe, givande samtal och kärlek. Lååångt bort från radiumhemmet och sjukhuslukt. Vem vet var den nya fasen bär?
  Jag håller med dig; du ser verkligen inte sjuk ut på bilden:)
  sänder sol, energi och orubbligt hopp!!
  oooooooom

  SvaraRadera
 29. Stort och varmt grattis på födelsedagen och grattis till att äntligen få sommarlov. Men så svårt att ta till sig att tumören inte krymt och att det spökar med metastaser. Men Thomasine du är helt fantastisk att orka berätta för oss läsare redan samma dag du får ditt besked. Du är outstanding så låt din intuition leda dig. Ha det riktigt bra på Gotland med yoga och avkoppling i bra kombination. All kraft och allt ljus till dig nu och framöver/monica

  SvaraRadera
 30. Jag har gråtit en skvätt, men jag tänker inte gå ner mig precis som du säger för du kommer klara det här. Jag tror på sommarlov och nya vägar som öppnar upp sig när andra stängs.Längtar till sommaryogan och lugnet som finns på Gotland. Hurra på din 43 årsdag!!!!Stort grattis och massor av kramar Camilla R-L

  SvaraRadera
 31. Ett stort GRATTIS på födelsedagen.

  Jag förundras än en gång över din styrka, ditt mod, din tillit. Din fantastiska förmåga att kunna beskriva det som händer dig.
  Fortsätt lyssna på ditt hjärta, bara du vet vilka val som är dina.

  Med önskan om en skön sommar på Gotland.
  Ljus och Kärlek
  Helén v-ås

  SvaraRadera
 32. Stort Grattis på födelsedagen FINA Thomasine.
  Jag är helt säker på att Din intuition kommer leda Dig rätt och att år 43 kommer att ta helt andra vägar än år 42. Njut nu av sommarlov och fantastiska Gotland. Din styrka genomsyrar hela bloggen, bara så att Du vet.

  Många kramar från Tina R

  SvaraRadera
 33. GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!!!!!!!!!!
  Och jag undrar: vad är du gjord av för material, Thomasine?! Det är något alldeles särskilt med dig som går utöver det där med yoga, raw food, mental balans etc... Du är gjord av nåt särsilkt fantastiskt material. Beundrar dig. På bilden är du rekordsnygg som vanligt och fortsätter att vara ständig stilinspiration för mig (har du alltid varit).
  Nu ska jag också fläta håret - det var så fint:)
  Puss och kärlek!
  Sara L

  SvaraRadera
 34. Ja du, lilla syster min,
  tårarna rann så länge igår och i natt.För dig, för systrarna C och L, för mamma och pappa, för alla dina vänner, för besvikelsen, för frågan om varför och för allt annat.

  Men som vi sagt förr, tårarna skymmer sikten.
  Resan fortsätter och tar bara en annan väg.

  Alltid här
  Sophie

  SvaraRadera
 35. Grattis på födelsedagen!
  Ja, nu har du ju prövat den traditionella vägen - dags då för att prova vad du själv ändå alltid känt varit rätt. Det verkar som om du känner dig själv och din kropp ganska väl, jag tror därför att den alternativa metoden med sol, yoga, mat, vänner, meditation och Gotland fungerar bättre för dig. För det är ju den du innerst inne själv tror på och trons makt bör inte förringas.
  Någon annan här skrev att hon stod på vägkanten och hejjade på dig, det gör jag med trots att vi inte känner varandra. Din väg är kantad av människor som hejjar på dig nu i sommar.
  Allt allt gott till dig, Thomasine.

  SvaraRadera
 36. Grattis Tomasine på din födelsedag =)
  Tack för att du kommer och jobbar på morgonen och hjälper oss. Det känns fantastiskt när du är där, jag blir glad av att se dig!

  Du kommer att klara det här!

  Stor Kram från Bella

  SvaraRadera
 37. na nu far den skitiga tumoren fatta att vi inte har tid med den mer och mr gemzar ocksa nu ar det dags att ta i med andra medel som sakert ar battre anda.
  sa du fula javliga lilla tumor tiden ar slut for dig for nu ar det sommar och sol och Thomasine du far healing av sommar sol god mat och sist men inte minst YOGA.Jag tror pa dig
  Jattegrattis pa fodelsedan
  Jattekram Mia

  SvaraRadera
 38. Grattis på din födelsedag. Har inte skrivit på ett bra tag men följer din blogg. Jag är säker på att vad du än väljer för din fortsatta kamp med cancer-monstret så är det rätt val. Tack för att du delar med dig. Stor kram från Karin

  SvaraRadera
 39. Du är tydligen ämnad för större utmaningar! Jag önskar dig all lycka, glädje, ljus och kraft. Och att du lyckosamt tillfrisknar genom dina egna vägar! (En mer egoistisk önskan är att du inte slutar skriva. Bara genom detta har du redan uppnått mycket för många, det är jag övertygad om.)
  Maria

  SvaraRadera
 40. Thomasine, jag blev så ledsen av dessa usla nyheter, så jag tappade helt tal och skrivförmågan. Så fruktansvärt dumt, orättvist, och fel! Arg blir jag också samtidigt som tårarna rinner. Och på din födelsedag! Jag vill förstås säga GRATTIS på din födelsedag, men först tänkte jag lite som din syster sa i guldbröllopstalet; vad finns det egentligen att fira. Beskedet skymde sikten en stund, men vid närmare eftertanke; det är klart att det finns otroligt mycket att fira! Att DU föddes för 43 år sedan! Att du är du! Att du finns, att du lever, trots helvetesjävlaskitcancern och femton giftronder. Att du är ett mirakel hela du, att du lyckas bli triggad av fritt fall, att du går DIN väg, att du har hopp, tillit och jävlar anamma, att du sprider så mycket klokskap, kärlek, ljus, hjärta och inspiration till omvärlden, att du skriver, att du har din intuition och lust, att du följer den, att du har en så fin och stor familj omkring dig, både din ursprungliga och din yogafamilj och alla vänner. Att du har fattat ett beslut, att du är på väg till Gotland, sommaren, älskade sommar jobbet, solen, blommorna, havet, vännerna, familjen, kaffet, maten, det goda, pausen, andrummet, att en NY fas börjar idag på din 43 års dag! Jag tror på dig! Du ser ut som någon som lever och har bestämt sig för att fortsätta med det och att njuta av nuet, någon som har glöd och strålar skönhet, kärlek, styrka, hopp och djävlar anamma! Undrar om det är det jag känner i händerna, din sprakande livslust, som det slår gnistor om.. Jag är full av beundran! Du är värd alla bragdguld i världen! Grattis på din dag! Önskar dig allt det som du vill och längtar efter på din fortsatta väg och resa! Jag hejar på! Tack för att du skriver! Kram Jarinja

  SvaraRadera
 41. Finaste Thomasine! Har tänkt på dig hela dagen. Och saknar ord... Fortsätter att tänka på dig. Och tro på dig!
  Agneta

  SvaraRadera
 42. Grattis i efterskott från en annan tvilling. Och tack för allt du ger av dig själv och dina tankar. Jag är säker på att din egen väg är den rätta.
  All kärlek - Ywonne

  SvaraRadera
 43. Ååååh Grattis vackraste Thomasine på din födelsedag! Det är tigerns år i år, fyllt av förändringar. Du tar dig vidare på ett underbart sätt tycker jag. Tänk vad vi alla kan lära oss från dina tankar och resonemang. Och du kommer att få en skön sommar på Gotland, är övertygad om det. Din inre röst och intuition kommer att leda dig rätt. Stor kram!

  SvaraRadera
 44. Som en hjältinna från sagorna, reser du dig ur eländet, ser dig omkring och hittar en ny väg.
  En väg som kan leda dig till segern.
  Åh, vad jag beundrar ditt mod och din styrka!
  kram,
  Lovisa

  SvaraRadera