måndag 1 mars 2010

Vi blir friska med maten

Här sitter jag och känner mig som vanligt. Det är en ovanlig känsla! Jag inbillar mig att min egen form av behandling med barkteet, mungböne-drinkarna och mera raw food ger resultat i form av bättre fysik, blodvärden och immunförsvar, och att det mer inåtriktade arbetet, som ni som skickar ljus och kraft också bidrar till, har gett resultat för mitt inre helande. Kroppen känns i alla fall starkare och sinnet bättre. Kanske bidrar cellgifterna också, även om jag är misstänksam.

Igår var några av flickorna här och förgyllde min dag. Å, vilka vänner jag har, det var ljuvligt. Hajsan kom ända från USA med en svart Juicy couture plysch-overall i storlek extra small (Sophie kom ju i julas med en vit overall med gulddetaljer, det är så kul). Det står "Viva la Juicy" på hela ryggen med stora silverbokstäver. Så jag går omkring här som en tonåring och trivs och skrattar åt att jag ska vara snygg på Radiumhemmet igen.

I dag har Lisen och jag ätit lunch, som jag hade varit och handlat själv, och det kändes som förr när vi bara kunde ses för att vi längtade efter det. God råkostlunch - och kaffe och bulle. Det kan man få ibland om man är bra på det nyttiga också. Men i stort så tar jag bort sockret nu igen. Jag har inte ätit så mycket socker och godis på flera år (utom mörk choklad), som nu när jag blev sjuk och skulle försöka hålla vikten. Men det känns fel. Jag är övertygad om att tumören äter socker, så det går bort nu igen. Socker är dåligt på så många sätt.

Jag sitter här och känner mig som mig själv och då kommer mitt intresse för mat och min längtan efter att få dela med mig av det jag själv plockar upp också till ytan. Jag läser en bok jag har fått av Pia som heter Supermat - vägen till ett friskare liv, av läkaren Helena Nyblom. Det är lärorikt. Generellt kan man säga att mycket frukt och grönt är bra och hjälper kroppen att avgifta sig själv, att arbeta emot de fria radikalerna, höja immunförsvaret, minska inflammationsnivån som annars kan leda till en rad sjukdomar, minska förhöjda blodfetter, det onda kolesterolet, ålderdiabetes, hjärt- och kärlsjukdomar. Det här vet vi ju. Men blir det av? Vi behöver enligt författaren tre portioner frukt och fem portioner grönt varje dag. Får du i dig det? Det är väldigt svårt att förändra sin kost och måste få vara en process, tror jag. Jag har problem bara att få in mina nya drinkar nu. Men några saker kanske man kan lägga till successivt.

De flesta av oss har något fysiskt problem eller någon åkomma - eller någon närstående som är sjuk på något sätt. Tänk att maten kan vara läkande och faktiskt ibland fungera bättre än läkemedel. Det är ju underbart i så fall. Mediciner vill man inte ha om man inte måste, jag lovar er.

Raw food, eller levande föda, har visat sig ha väldigt god effekt på många cancerpatienter. Det går ut på att maten inte hettas upp till mer än ca 42 grader (ibland sägs 42, ibland 47). Att det faktiskt bildas skadliga föreningar i maten när den hettas upp, som kan öka inflammationsnivån i kroppen, råder det vad jag förstår inga tvivel om. Det är känt sedan länge och jag har fått artiklar om det ur Läkartidningen av pappa. Ju starkare upphettning (rostning, grillning osv) desto värre är det, kan man nog säga lite förenklat. Men sedan finns det råvaror som motverkar de här faktorerna, vilket gör att vi klarar oss bra ändå.

Inom raw food menar man att vi kan få ut så mycket mer av maten om den inte är tillagad i höga temperaturer. Man groddar också mycket, genom att lägga till exempel bönor och nötter i vatten och sedan skölja i omgångar, för att på så sätt öka näringsvärdet ytterligare. Men en hel del frukt och grönt innehåller många olika näringsämnen, och vissa av dem faller i stället inte alls ut om maten inte tillagas, säger man från annat håll. Jag tror att en blandning är bra. Så här i vintertid kan man också behöva lite varm mat.

Här kommer några första tips på råvaror, som verkligen kan betraktas som supermat enligt boken och lite bladder från mitt eget huvud. (Livsmedelsverket håller inte med om allt tror jag, men de är ju så långsamma. Men det är bäst att tillägga här att jag inte är någon expert, utan bara en glad amatör.)

Blåbär
Blåbär toppar listan över råvaror med största mängd antioxidanter, som kroppen dessutom har lätt att tillgodogöra sig. Antioxidanterna i blåbär hjälper mot det mesta, som jag just beskrev ovan, och är dessutom bra för hjärnan, minnet och hyn. Björnbär, jordgubbar, hallon och liknande är också bra. Strö lite på yoghurten eller gröten. Frysta är helt ok också.

Krossade linfrön
Strö på en matsked på samma yoghurt eller gröt eller häll i muslin. Det här är den bästa källan till omega 3 från växtriket enligt vissa. Ska minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Lär kunna ersätta blodfettssänkande läkemedel. Fibrerna renar kroppen och drar ut slaggprodukter, minskar risken för tjocktarmscancer, minskar risken för åldersdiabetes, har anti-inflammatorisk effekt, innehåller lignan, som man tror är en av orsakerna till att en vegetarisk kost innebär en lägre risk för bröstcancer, även visst stöd för att minska prostatacancer. För en tid sedan gick ett larm om att det kunde bli giftigt i stora mängder vet jag, men det tycks ha blåsts av. Om du mixar saker så är det allra bästa nog att lägga hela linfrön i blöt i lite vatten över natten, kör i mixern med lite juice. Då är de dessutom groddade, dvs näringsvärdena ännu högre. Men annars finns krossade att köpa.

Broccoli (och andra kålsorter)
Broccoli skyddar mot flera sorters cancer. Det finns det flera studier på. Varva mellan tillagad och rå så får du del av alla de olika näringsämnen broccolin innehåller. Dessutom hjälper broccoli kroppen att avgifta sig själv, den är bra för hjärtat, kan fungera som antibiotika mot magsårsbakterier (helicobakter polyri), är bra för ögonen och mot benskörhet.

Apelsiner
Vi får förstås i oss C-vitamin av apelsiner och andra citrusfrukter, så länge vi inte hettar upp dem. I köpt juice är det mesta borta eftersom den har hettats upp, men Brämhults är bäst, den är bara upphettad hastigt (jämför c-vitaminnehållet på olika juicepaket får du se, jag har till och med mejlat några leverantörer för att fråga hur de gör). Apelsiner innehåller dessutom en massa olika antioxidanter, som tillsammans är blodstryckssänkande, kolesterolsänkande och anti-inflammatoriska och de ämnena finns ju inte med i en c-vitamintablett. Antioxidanterna i apelsin lär minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett glas apelsinjuice om dagen har i en studie visat sig minska risken för hjärtinfarkt med 25 procent! En del av ämnena finns i skalet och därför är till exempel apelsinmarmelad också bra. Apelsiner ska dessutom skydda mot cancer, stabilisera blodsockret, hjälpa till i immunförsvaret, minska risken för reumatism och förbättra minnesfunktionen.

Vad sägs om att pröva att lägga till något av detta nu? Blåbär, apelsiner, broccoli och krossade linfrön ofta. Steg för steg.

Och så lite fler tips i korthet på råvaror som också är mycket bra på grund av alla antioxidanter och har visat sig skydda mot olika sjukdomar och sist något vi bör undvika:
*Använd riktig olivolja ofta (kallpressad extra virgin, det är den enda utan kemiska tillsatser) men stek inte i den eftersom det då bildas skadliga fria radikaler,
* Ät en handfull nötter och frön om dagen, mandlar, valnötter, solroskärnor, pumpakärnor t ex, eller lägg i muslin om du äter det.
*Ät ofta ett äpple till mellanmål.
*Ät fet fisk några gånger i veckan om du äter fisk. Annars blir omega 3 i form av linfrön eller tillskott mycket viktigt.
*Drick granatäpplejuice (utan socker) eller ät färskt granatäpple några gånger i veckan.
*Ät avocado ofta.
*Ät tomater ofta. De är bra tillagade, då utvecklas dess antioxidanter bäst.
*Mörk choklad innehåller antioxidanter och är bra i liten dos (bara liten eftersom den också innehåller mättat fett), precis som rödvin. Druvor är också väldigt bra för kroppen på många sätt - men välj som alltid när du kan ekologiska. Andra druvor har visat sig innehålla mängder av besprutningsmedel.
*Ät bönor och gröna baljväxter ofta.
*Variera mellan olika grönsaker och frukter.
*Minska på intaget av rött kött.
*Undvik transfetter (i billiga kex, glass, kakor, står ofta "innehåller delvis härdade fetter")

Jag tycker att vi blir vi friska och hälsosamma allihop. Övervikt är inte heller ett problem om man äter rätt saker. Då går det av sig självt. Banta är ju verkligen aldrig bra. Pröva en sak i taget med mig! Och låt oss ta reda på vad som är bra för allas våra olika åkommor.

12 kommentarer:

 1. Det är märkligt, idag känner jag det också som att det är alldeles vanligt! Jag har inte ringt till dig alls idag och det inte för att jag inte vill störa alls utan bara för att det känns vanligt. Jag har som vanligt gjort min yoga idag och skickat reiki och ljus till dig men det gör jag ju också alltid, precis som till de andra två i socalito.

  Maten ja, jag är liksom lite avundsjuk på din konsekvens och det intressanta är ju att du alltid varit så konsekvent (åtminstone de sista åren) Jag är ju liksom lite hoppsan hejsan med det mesta, dvs, jag äter inget socker, broccoli gärna, vräker i mig kosttillskott i diverse former (bland annat Imedeen för rynkornas skull och ja, jag är inte särskilt rynkig)

  Min bäst frukost är spirulinadrink och rågbröd med Tahin och groddar men likförbannat har jag nu ätit samma rågbröd med Kalles kaviar i flera veckor! Inger vidare va?

  Precis på samma sätt så tänker jag att cellgifter och kosttillskott är bra. Som Cajine sa häromdagen till mig, "Du är ju en sån där som kan blanda alltihop"

  Du är så duktig, helt enkelt bäst och från och med i morgon ska jag också vara konsekvent. För visst finns det en kollektivt medvetande - dvs , gör vi samma allihop så når vi våra mål och mitt främst mål är att du är på väg att bli frisk.

  Jag har också tänkt mycket på det där med ensamheten som du skrev om häromdagen- vi är alla ensamma, vi föds ensamma, vi lever ensamma och vi dör ensamma.

  Idag fick jag en så stark bild av mig själv när jag körde till jobbet.Gående ensam på en väg, som en djävla Golgatavandring. Det var lite skönt och gav faktisk lugn.

  Detta kom sig av att vi har det lite arbetsamt med vårt lilla skithotell och jag har bett om LITE hjälp från de som faktiskt är vår närmaste partner, banken. När jag fick bilden i huvudet så hade jag inte talat med dem men känslan jag fick var just, "du är ensam"

  Detta bekräftades ett par timmar senare när jag ringde och fick ett val som faktisk var som att välja emellan pest eller kolera.

  Jag kände då att " Ja, så här är det, dra åt helvete, jag är ensam och jag klarar mig själv" Det allra största arbetet hänger bara på mig.
  Det är så med dig också - Du gör det allra största alldeles själv. Ta hjälp av de du litar på och känn att styrkan till att klara allt kommer från dig själv.

  All kärlek från en liten och svag men jättestark ändå

  SvaraRadera
 2. allrakäraste syster! jäkla dom. jag förstår att du känner dig ensam men precis, mitt i kan man bil stark. vi klarar alltihopa soffisen, det gör vi ju alltid. jag läste just om det kollektiva medvetandet. det är intressant. vi ska göra såna saker, jobba med roliga saker som vi blir glada av allihopa. o förresten är du en av de mest konsekventa jag känner ju! vem annars har gjort nån slags morgongymnastik varje dag i typ tjugofem år till exempel? o byggt världens bästa hotell var du än är? glöm inte det. puss

  SvaraRadera
 3. Som vanligt - härligt! Och du hänger vid datorn kl 22.55 ser jag :) Kommer fortfarande ihåg din min när jag började träna regelbundet på morgonen i höstas och undrade när du brukade gå och lägga dig för att orka upp - vid niotiden? hahaha.. Annica

  SvaraRadera
 4. va duktig o påläst du har blivit! o ja, jag tror oxå att tunören gillar socker. så. bort m det.
  ditt tillfälliga sockerätande är inte märkligt alls. när man blir trött, sliten o näringsfattig kommer ofta sockersuget. o så blir man bara mer trött, sliten och näringsfattig :)
  men lite ibland går säkert bra. o gott är d ju oxå som bekant.
  härligt att höra att du känner dig som vanligt.
  men. du måste tro på cellgifterna! för att de ska nå full kapacitet i sina attacker på "#¤%&¤%¤-tumören måste du ge dem ditt fulla stöd.
  de attackerar tumören o du helar kroppen.
  ja, d är ju min uppfattning iaf. men som du vet, har jag ju alltid ett otal åsikter om det mesta här i världen :)
  hur som. jag blir SÅ himla glad av att läsa dina senaste inlägg.
  du är på rätt väg nu. och snart är den här eländiga historien just, historia.
  kramar!!

  SvaraRadera
 5. Vilket härligt livgivande inlägg! Jag har en underbar bok som heter "Raw food på svenska" av Erica Palmcrantz, Irmela Lilja. Den är underbart vacker och inspirerande. Men jag har inte kommit längre än dit i min tanke :) Men den lockar till en annan kost. Allt gott till dig!

  SvaraRadera
 6. Glömde fråga - Jag har lagt till dig på min blogglista, jag tycker mycket om att läsa hos dig. Jag hoppas det är OK?

  SvaraRadera
 7. Japp. Broccoli, granatäpple, groddade mungbönor, avocado i en sallad med lite tofu och olivolja till lunch och fruktsallad med frön o nötter till frukost. Nu kör vi;-) Klart vi alla är ensamma, klart att just därför hör vi nära nära samman. Lite mörk choklod och en god kaffe på det. Jag är med dig. .Fasiken vad inspirerad jag blev tidigt i morse när jag läste din blogg! Jag hör dig i mitt huvud och din röst är stadig och solig. Du står på händer. igen och igen och igen. Kraft och massor av kärlek. Lisa

  SvaraRadera
 8. Vi blir friska med maten, och jag har mycket att lära av dig och rawfood(fast jag kallades FruktSerner som tonåring, säger en del om mina preferenser).
  Men jag vill hålla med Sophie och Cia om kemoterapin. Den gör ju sitt jobb och behövs, du och allt annat gör ett annat jobb. Allt behövs.
  En parterapeut berättade för mig en gång om problemet när hon sitter med ett par framför sig där hon verkligen inte gillar den ena parten. Det gäller i en parterapi att båda ska ha förtroende för terapeuten för att arbetet ska ge effekt. Hon gick i handledning och fick rådet att hon MÅSTE gilla båda parter. Hon fick bestämma sig för att gilla någonting hos personen hon hade problem med; kläderna eller håret eller vad som helst. Och sedan fokusera på den positiva aspekten. Men hon MÅSTE!
  Kanske kan du hitta den aspekten i kemoterapin. Både för att stå ut och för att det ska verka som bäst?
  Kraaaaam, Anna

  SvaraRadera
 9. Och jag glömde säga; Hoppas det går bra i morgon och dagarna som följer.
  Bara en gång kvar sedan!
  Anna S

  SvaraRadera
 10. Jag tänker på dig ikväll och alltid och vill skicka dig kärlek och bra tankar för imorgon. Du är omgiven av så mycket värme och kärlek och bra energier, kom ihåg det. Det är underbart att höra att du får ha helt normala, bra dagar. De ska bli många fler.
  puss. Hajsan.

  SvaraRadera
 11. Jag vill skicka med dig några vilda, modiga och okuvliga atlantvågor inför morgondagen, som jag bär med mig från Boavista, Kap Verde. Vågor som har vandrat långa vägar, från Afrika och från Sydamerika, och som våldsamt kastar sig mot Kap Verdes vita sandstränder. De är både inbjudande, lockande, roliga att hoppa i, kraftfulla, sprudlande, mjuka, skummande, tunga, lätta, respektingivande, skrämmande, trötta, tvivlande, varma och okuvliga. Varje våg är sin egen, ensam i sitt slag och ändå hör den ihop med alla de andra. Jag har tillbringat en vecka där. Jag har tänkt mycket på dig. En natt drömde jag om dig- alla dina systrar är där i drömmen, och du och din pappa, och en lärare till mig från scenskolan (han undervisade i akrobatik):-) Jag minns inte vad som sägs eller görs, det är inte det viktiga i drömmen, men jag minns att alla är mycket samlade och koncentrerade, fokuserade i en gemensam riktning, som för att "lösa", eller "komma på" något. Alla har ett gemensamt mål, men olika tankar kring hur målet kan uppnås, det finns inget givet svar, men viljan är gemensam- det är vackert.
  Jag undrade lite hur akrobatik läraren hamnade där... Som jag minns det handlade akrobatiken mycket om MOD. Modet att kasta sig ut i det okända och våga något som kändes fullständigt omöjligt. Lite "Det här går inte, men jag gör det ändå" attityd. Och visst gick det! Ibland gick det lätt, lättare än väntat, men ofta krävdes det oändligt mycket tid och tålamod- MOD att TÅLA.
  Men det gick! Till slut!
  När jag läser dina inlägg den senaste veckan tänker jag att du går genom vatten och eld, och trots detta, eller kanske därför (?) sprider du klokhet, glädje, hopp, ljus, insikt. Allt du går igenom och delar med dig av berör, på djupet, och ger oss andra möjlighet att se oss själva, våra egna liv, i det stora och det lilla. Existentiell ensamhet såväl som linfrön- allt rymmer du, och jag. Vi bär dig i morgon, om du vill! Heja, du modiga!!! Kram Jarinja

  SvaraRadera