lördag 20 februari 2010

Var snäll mot dig själv

Jag får så många fina meddelanden. När någon blir sjuk blir man ju omskakad. För mig som är den sjuka är det helt fantastiskt att få sådan uppvaktning och uppbackning och att så många hör av sig. Det är nog bra för oss alla på det sättet att vi får perspektiv och kommer ihåg vad som är viktigt. Men jag tror att man kan bli sträng också och tänka "vad är väl mina små problem i jämförelse med vad hon går igenom". Så vill jag inte att det ska bli. Vi kan inte mäta smärta och sorg. Livet pågår hela tiden för var och en av oss och alla upplevelser är verkliga. Jag vill inte att ni ska bli stränga mot er själva omkring mig och förringa det ni har att gå igenom. Jag har det jobbigt, men det finns ju dem som har det mycket värre än jag.

Jag tycker mig uppfatta att det uppstår lite "jag-borde-vara-tacksam-för-det-jag-har"-känslor hos några. Det är förstås bra med lite eftertänksamhet och perspektiv. Men om jag får ha något budskap i min sjukdom så är det att vi ska vara snälla mot oss själva och varandra genom att ta hand om oss på riktigt. Leva så att vi känner oss glada och tillfreds. Och i det måste man lyssna på vad kroppen och själen säger till en och ta hand om det. Inte strängt vifta undan det.

11 kommentarer:

 1. Tack! För allt du är, för att du hjälper oss att komma ihåg det som är viktigt i livet, för dina kloka ord och för att jag lär mig så mycket av dig. Du är helt fantastisk. Puss Lisa

  SvaraRadera
 2. Hej kära Thomasine. Det var längesen jag kommenterade men jag läser din blogg hela tiden och tänker ofta på dig. Men som någon annan sa är det ibland svårt att skriva något, jag blir alltid så full av känslor när jag läst vad du skrivit att alla egna ord sedan känns futtiga. Men jag gör mina solhälsningar varje morgon och tänker på dig och dina händer på mina axlar.

  Jag är glad att du låter starkare igen, i dessa vilodagar, att du t o m varit ute och att du städat. Bravo!
  kram och massa tankar från Fanny

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt. Tänk att vara så vis som du.
  Jag tänker ofta på det där ordet jag lärt mig av dig. Ahimsa, att inte bruka våld, varken mot sig själv eller andra. Vara snäll helt enkelt. Ett annat ord, också lärt av dig är
  Santosha, "var nöjd" lite enkelt uttryckt.

  Det är så lätt, både att inte ta sig själv och sina känslor på allvar och att fastna i en negativ "tankespiral"

  Visst är det så att alla problem, all olycka och sorg är "rätt" För den som upplever dem är det "sanningen" Men visst mår vi bra av att sätta saker i perspektiv och titta lite utifrån på oss själva. Det finns så mycket att vara tacksam för och det finns så många "ynkeproblem" att släppa taget om.

  Med dig och din sjukdom har det förstås blivit så omedelbart påtagligt, det går inte att värja sig. Jag är oändligt tacksam för så mycket i mitt liv, bland annat för att jag har dig syster min!

  SvaraRadera
 4. Lite vackra bilder
  You have recieved a Youtube video!
  http://www.youtube.com/watch?v=S_MwGZrOQD8

  Vet inte om den blri klickbar så här?
  jag har mailat den också
  Puss

  SvaraRadera
 5. Så fantastisk fint du sier det, Thomasine! Jeg vet godt hva du mener. Da mannen min var så syk, var det vanskelig å gjøre gode ting med meg selv. Det meste bestod i å gjøre dagene så gode som mulig for guttene våre og for å være der for mannen min. Det er fremdeles vanskelig å kjenne på de gode følelsene og har det fint med venner og familie uten at det noen ganger sniker seg inn en dårlig samvittighet som. Kan jeg tillate meg dette? Men ja, det må jeg. Og det må vi alle.

  Det hindrer meg ikke i å tenke på deg, følge deg i bloggen og tenke på hva du opplever nå. Men alt jeg leser er så flott og jeg synes du takler situasjonen din som jeg aldri har opplevd det før. mange ganger sitter jeg med tårer i øyene av det du skriver. Du er kjempeflink til å få det beste ut av alt, selv om du har det vondt.

  Stå på, kjære Thomasine! Tenker på deg!

  Groetjes en kusjes van ons hier in Noorwegen

  Siri + de jongens XXX

  SvaraRadera
 6. Kära Thomasine!
  Det låter som du har mer kraft för tillfället.Du är en kämpare i ordets mest postitiva betydelse. Du får mig till eftertanke och som du skriver verkligen känna efter vad som är viktigt här i livet.Skickade massor av tankar tll dig vid avslutningen på dagens yogapass.
  kramar,Anna Å

  SvaraRadera
 7. Du har förstås rätt i att man ska vara snäll mot sig själv, och ställa lagom stora krav. T o m tillåta sig att tycka lite synd om sig själv ibland trots att du har blivit sjuk.
  Samtidigt lär vi ju oss av din sjukdom. Att reflektera över sitt eget gnällande är nyttigt.
  Jag prövade nyligen att under 21 dagar inte skvallra, prata skit eller klaga. Så fort man "bryter" måste man börja om. Det var en nyttig läxa! Nyttigast var att inte få klaga. Jag klarar aldrig mer än en dag. Så mycket småklagande ägnar jag mig åt. Det gav mig verkligen perspektiv på hur lätt det är att inte ta tillvara på livet som det är, eller göra något åt livet om man faktiskt inte mår bra som man har det.
  När du nu står inför din livs utmaning så framstår onekligen några av mina problem som futtiga. Det är bra att bli påmind om att de faktiskt är futtiga! Det betyder inte att jag inte ibland kan få fortsätta tycka synd om mig själv, men det är bra med perspektiv.
  Kolla Steve Jobs tal inför Stanfords elever. Där pekar han på att om man vaknar för många dagar i sträck och inte tycker det känns kul med dagen framför sig ska man fundera över vad man kan göra åt det. Han pratar också om sin pancreas, en klok man! www.ted.com/talks/steve_jobs_how_to_live_before_you_die.html
  Kram och tack för alla dina insikter som du delar!
  Anna S

  SvaraRadera
 8. Nu åker jag till Cap Verde en vecka, så det blir lite tyst från mig, men jag skickar helande tankar till dig varje dag, tillsammans med varma hav och solljus!!! Kram Jarinja

  SvaraRadera
 9. Fantastiska Thomasine!
  Det känns som du är den som tröstar oss alla som läser det här. Dina ord är så raka och ärliga, fina och omtänksamma.
  Efter en helg med yogafilosofi i centrum känns det som du lever med de åtta delarna just nu!
  Jag önskar dig all styrka i din uppgift att förminska tumören, på alla plan, med alla upptänkliga medel och verktyg.
  Din beslutsamhet är värd all beundran.
  Kramar från Helén, vås

  SvaraRadera
 10. Hej Thomasine.
  Jag hinner inte läsa allt, men ser hur du kämpar. Vilken otrolig kraft du har.
  Du är ofta i mina tankar, med mig när jag yogar. Jag minns första ggn du visade mig genomhoppen, hur fint du flög igenom och hur omöjligt det var att få min egen kropp att göra samma sak. Det var länge sedan nu, men jag minns min fascination. Och efter varje yogastund tänker jag på dina händer. De varma och kärleksfulla som lyfter mitt huvud, tar min på pannan och på mina axlar. Det är en belöning att få efter det jobb man gjort för sig själv och sin kropp :) Jag skulle önska att jag kunde ge dig lite tillbaka. Stor kram /Johanna

  SvaraRadera
 11. "Om vi jagar efter ro och lycka i tron att
  de finns någon annanstans, når vi aldrig
  fram. Först när vi inser att ro och lycka
  är tillgängliga här i denna stund kan vi
  koppla av.
  I det dagliga livet har vi så mycket att
  göra och det finns så lite tid. Vi känner
  oss tvingade att jäkta från morgon till
  kväll. Låt oss stannaoch röra djupt vid
  nuets grund. Då rör vi vid verklig ro och
  glädje."

  Ur : Varje steg väcker svalkande vind – Vägledning i meditativ gång
  Thich Nhat Hanh

  Kram anna

  SvaraRadera