tisdag 26 januari 2010

Strax igång

I morse kom Sophie upp från Skåne för att vara med mig några dagar. Det är verkligen en ynnest att ha tre storsystrar, som tar så väl hand om mig. De jobbar hårt, ska jag säga, och nu har de dessutom fått för sig att jag mår illa och kräks när jag är ensam. Det kan säkert ligga något i det, men då får jag komma över det, säger jag. Men nu är Sophie här och bor några dagar.

Sophie är, som jag sagt förut, nog den mesta läkaren av oss fyra systrar. När hon inte är här läser hon på om min sjukdom. Hon hänger visst mycket på amerikanska sajten pancan.com, där man kan läsa mycket om pancreas cancer. Hon lär sig också allt om olika cellgifter och har mycket synpunkter på vad jag ska ha och inte. Ni förstår vilken bra person att ha med sig på sjukhusbesök.

I dag har vi varit på utflykt till KS, där jag först skulle röntgas och sedan gå igenom morgondagens behandling med en sköterska på Radiumhemmet. Väl där kom pappa också och mötte oss. Ännu mera tur för mig.

Jag var ordentligt nervös för röntgen och rädd för att tumören skulle ha vuxit och spritt sig till levern, men det gick bra och vad pappa kunde se sådär direkt efteråt såg det inte ut som om den hade rört sig i någon större omfattning.

Sophie var med inne på själva röntgen, iklädd blått blyförkläde och halskrage. Hon stod där och höll mina fingrar när jag låg med armarna uppåt och åkte fram och tillbaka i datortomografen. Jag fick än en gång kontrastvätska inskjutet i blodet och sköterskan som satte nålen klarade det direkt, trots att jag skrämde henne med att jag var svårstucken.

Pappa ordnade en rullstol, och körde mig sedan från centrala röntgen till sin neuroklinik, där vi kunde äta en smörgås till lunch. Det var skönt att åka rullstol, även om man får en gammal persons hållning när man sitter i den. Men jag är verkligen usel på att sitta överlag. Jag sitter helst på huk, var jag än är. Måste jag vänta en stund så sjunker jag ner. Det är väl den yogarörelse jag gör - jag squattar, som det heter.

Under mötet med sjuksköterskan bar jag mig illa åt och kräktes (jo, i påse visserligen) men annars var det bra och trevligt. Hon sa efteråt att hon kom av sig alldeles i sitt vanliga informationstal. Vi ställde massor av frågor, till och med jag kom igång och blev inte sådär liten och längtade bort, som jag gjort förut. Jag var bara rastlös i kroppen och måste byta position hela tiden. Man kan nog uppleva att jag har väldiga koncentrationssvårigheter.

Nu vet vi i alla fall mer detaljer om behandlingen, om mina blodvärden, om tumören, om cellgifterna och om det faktum att det inte finns bevis för att ismössan fungerar mot håravfall. Sköterskan själv skulle inte be om en ismössa, men jag tror att jag ska det ändå. Det är mycket som inte är evidensbaserat i min värld.

I morgon förmiddag klockan halv elva får jag första injektionen. Delmålet med behandlingsomgång ett och två är att tumören ska krympa och att jag ska bli symptomfri. Det låter som ett bra delmål.

Jag vill sluta med att tacka för alla innerliga hälsningar och fina paket jag har fått under de sista dagarna. En sak kom ända från Efesos i Turkiet (förut Grekland tror jag) via Amerika. Det var Harriet som skickade en flaska fylld med Holy water från en källa, som ligger intill platsen där jungfru Maria sägs ha levt sina sista år. För två år sedan brann området, men elden stannade tvärt vid källan och Marias hus. Some Harriet skrev, "very powerful stuff". Ni, mina vänner, är fantastiska.

20 kommentarer:

 1. Thomasine!!! YOU ARE FANTASTIC! Lycka till imorgon. Vi är här allihop och hållar dig i handen!
  Systrarna Hindmarsh!!, Ni är helt fantastiska ni med!
  Love....Love....Love...
  Erika

  SvaraRadera
 2. Lykke, lykke til i morgen! Så bra at tumoren skal få gift for å blir mindre og mindre! Jeg følger deg her og tenker på deg, kjære Thomasine! Klem (en veel kusjes) xxx Siri

  SvaraRadera
 3. En av våra svenska vänner i Kina fick magcancer. Ismössan funkade på honom.
  Lycka till i morgon! Du finns i mina tankar.
  Johan

  SvaraRadera
 4. Thomasine, lycka till i morgon. Vi är många som tänker på dig extra mycket imorgon halv elva. Nu har den lilla rackaren snart ingen chans.
  Sov sött med söta Sophie. kram

  SvaraRadera
 5. Hej! Klockan 11 i morgon ska jag stanna upp i min dag och vara med dig en stund. Och så ska jag börja dagen med att le för dig. Ett leende gör skillnad hur dagen ter sig upplever jag. Den blir bättre liksom. Och förhoppningsvis kan jag ge dig den skillnaden i morgon. Kram så länge.

  SvaraRadera
 6. En tisdags-kram från Karin A kommer här.

  SvaraRadera
 7. Fina Thomasine. Nu ska du se att tumoren krymper bort av gifter men ocksa av alla positiva tankar och all karlek som skickas till dig HELA TIDEN.
  Jag tanker pa dig och onskar att jag var dar med dig, men nu ar jag har med dig istallet.
  Puss.
  Hajsan.

  SvaraRadera
 8. Hej Fina!
  Det är klart att den inte rör sig. Den blir ju bara mindre & mindre & mindre...
  Självklart ska du ha ismössa & om det skulle visa sig att det inte fungerar vilket vi självklart tror att det gör så inför vi bara ett nytt mode & en ny trend. Vi går alla runt i snygga peruker och får alla ha det hår vi önskar oss. Har sett ur- snygga peruker på Östermalmstorg som jag sneglar på då & då...
  Skämt åsido. Tänker extra mycket på dig idag och skickar extra mycket Reiki.
  Keep on...

  SvaraRadera
 9. Tänker på dig fina fina du och lycka till. <3

  SvaraRadera
 10. Lycka till! Gå och bli av med skräpet!!!
  Stora kramar, Regina

  SvaraRadera
 11. Thomasine, såklart backar tumören. Jag har en väninna i NY som har gått igenom allt detta och det är bra nu och hon har fått nytt hår, och helt annorlunda mot förr - stort och rufsigt och krulligt, you know.
  vi är med dig! många kramar - joanna

  SvaraRadera
 12. Lycka till nu och massor av tankar och kramar till dig och din familj. Ni är fantastiska och nu börjar det stora jobbet, jag vet att du kan Thomasine. Go Girl!

  SvaraRadera
 13. Hej Thomasine,
  Så ledsen att höra vad som drabbat dig, våra tankar är hos dig och din familj. Jag hoppas att vi ses i sommar - då lovar jag att komma på din Yoga i Burgsvik!
  Christina

  SvaraRadera
 14. Tänker mycket på dina och mina morgnar under hösten(som jag saknar så mycket) när vi gick igenom status. Din mage och mina vägglös. Då framstod det som att det var jag som hade dragit nitlotten...
  Du har inte haft tur som fått pancreas, men det är tur att du har en sådan familj och alla dina vänner.
  Jag tror jag har lyckats döda vägglösen, men kan det ge dig samma tur med tumören tar jag dem gärna tillbaka!

  SvaraRadera
 15. mycket kärlek och mycket reiki till dig Thomasine

  SvaraRadera
 16. Stor varm kram och styrka till dig Thomasine!

  SvaraRadera
 17. sötaste, tänker på dig. Skickar all kraft, all energi, alla mina positiva tankar och så mycket kärlek till dig som jag har. Kom igen nu Thomasine, det här klarar du. Puss

  SvaraRadera
 18. nu har det gått en stund sedan du fick din första behandling. så nu vet tumören att den inte har nån chans. först att kärlek och kraft som skickas till dig hela tiden. o som om inte det räckte blir den nu förgiftad. så det är nu den dör, skrumpnar ihop och försvinner tillbaka till det helvetshål den kom ifrån. för att aldrig komma tillbaka!
  kramar

  SvaraRadera
 19. söta thomasine, tänker på dig.....bara massa bra tankar så allt det onda försvinner.
  skickar lite xtra värme, massa sol och arabisk magi.tusen kramar cissi

  SvaraRadera
 20. gulliga thomasine, tänker på dig... och från min plats på jorden skickar jag lite xtra värme, massa sol och en dos med arabisk magi.
  snart blir du bättre. kämpa på. tusen kramar cissi

  SvaraRadera