måndag 8 mars 2010

Ta bort gifterna och håll längre

Jag går och samlar ihop mig lite för att ge några enkla tips om hur man kan rensa sin närmiljö på gifter. Det finns så väldigt mycket att tänka på och det får inte bli för jobbigt. Så jag ska försöka komma med några saker i taget. Kanske läste ni i helgen om de nya rönen kring bakteriefloran i våra tarmar, och att den är mer omfattande än man vetat. Där framgick det också att överdriven användning av bakteriedödande medel är dåligt för oss. Ändå ingår det just bakteriedödande medel i princip varenda produkt vi köper. Det finns i maten, i alla kroppsvårdsprodukter, krämer, schampon, tandkrämer, städmaterial men också i sådant som mobiltelefoner, kylskåp och datorer, skor och kläder - ja i snart sagt det mesta. Är det rimligt?

Jag tror att man gör rätt i att rensa så gott man kan. Det är en god gärning för både dig som enskild och för miljön. Många bakteriedödande medel sprider sig till miljön och skapar resistenta bakteriestammar. Det vet vi ju ställer till enorma problem.

Vissa saker säger sig självt och många av oss försöker göra så gott vi kan. För att slippa få i oss onödigt gift väljer vi mat som är fri från onödiga kemikalier och tillsatser, som inte är besprutad eller bestrålad (strålningen dödar de naturliga mjölksyrabakterierna som vi behöver). Ekologiskt är lite dyrare, men hur kan det inte vara värt det? Vi kan tänka på barnen om inte annat. Det är en enorm skillnad på vad de får i sig i form av olika slags gifter i dag och vad vi som nu är vuxna fick i oss som små.

Ibland tappar man modet och fantasin och faller till föga när barnen vill ha fredagsmys bestående av läsk och chips. Så har jag upplevt det med min bonusflicka Cassandra, som ändå är 16 år nu. Då är det ibland bra att få en påminnelse om varför man ska hitta på något annat. Med tiden har Cassandra också sakta men säkert blivit intresserad av det alternativa jag har haft bredvid, och bett att få smaka av sig själv. I dag vill hon också ha en spirulinadrink på morgonen. Jag brukar också komma med lite tips till mina systrar och vänner. Jag tänker på deras barn och på att deras föräldrar ska hålla länge. Jag hoppas inte att det upplevs som att jag är en fundamentalist som inte förstår hur en stressig vardag kan se ut. Jag menar det mer som lite kom-ihåghjälp, som jag behöver lika mycket själv. En del saker vet man ju inte heller. Det är ett jobb att vara en informerad konsument. Några enkla saker då:

*Läsk, sötsaker och chips är helt enkelt inte bra för barnen. Dra ner på det.
Sockermängden barn (och vi alla)
får i sig är helt enkelt för stor. De flesta kroniska sjukdomar har ökat nästan explosionsartat de senaste 150 åren. Under samma period har våra livsmedelsvanor förändrats kraftigt och den stora mängden socker är en av bovarna. De mättade fetterna och i synnerhet transfetter gör också stor skada. Barn påverkas mer än vuxna, men samma sak gäller förstås oss också. Vi blir sjuka av fredagsmyset chips och läsk, som har blivit den nya svenska traditionen. Byt ut, eller börja med att bara lägga till, skålar med goda nötter och fröer och russin till exempel. Cashewnötter, naturliga jordnötter - allt är bra. Du kan rosta dem ibland. Låt barnen prova att göra egna fruktdrinkar. Det kan vara en rolig sak att testa sig fram.

Lightläsk är ett mycket dåligt alternativ, liksom alla lightprodukter. Aspartam och sackarin, eller sodium saccharin, som finns i lightläsk belastar kroppen på många sätt. Det finns studier på djur som visar att det till och med är cancerframkallande. Tänk hur det var förr och jämför med i dag. Vi kanske fick ett glas läsk någon gång i månaden. I USA lär saccarin inte få säljas utan varningstext om att produkten orsakat cancer på laboratoriedjur (men det måste jag dubbelkolla).

*Köp tandkräm utan triklosan och saccarin.
Det betyder att du ska köpa naturlig tandkräm. Det finns på hälsokosten, i en del välsorterade affärer och dessutom ska Konsum ha tagit bort all tandkräm med triklosan i. Saccarin är alltså ett sötningsmedel. Triklosan är ett bakteriedödande medel, som är besläktat med miljögiftet dioxin. Det är väl belagt att det är skadligt för djur. Det har pågått en debatt om triklosanet i flera år och silver lär nu vara på väg att ersätta det i många produkter. Men både silver och triklosan har en stark miljöpåverkan. 2006 kom en rekommendation från tandläkarförbundet om att barn inte bör använda tandkräm med triklosan. Numera tycker de att det ska bort helt och hållet. Men det finns i de flesta tandkrämer fortfarande och i många andra hudvårdsprodukter.

*Använd deodorant utan aluminum-klorhydrat.
Varje dag från det att vi är tonåringar sätter de flesta av oss på oss en kemisk deodorant under armarna. Huruvida det har bidragit till att bröstcancern ökat så pass mycket som den har finns det inga entydiga bevis för (men väl forskare som menar att resultaten pekar i den riktningen). Jag tycker att det räcker med sunt förnuft och behöver inte vänta på fler studier. Deodoranten går rätt in i huden, lymfan och blodet. Bra kan det knappast vara. Jag har provat många olika varianter och tycker att Rosenserien fungerar bäst. Det är en svensk hudvårdsserie som finns på hälsokosten om inte annat. Den finns nu för både kvinnor och män.

Jag tänker som sagt att man ska göra det man kan för att hålla länge. Utifrån den situation jag befinner mig i nu har det fått en väldigt konkret innebörd. Vi måste ta hand om oss och barnen. När jag var yngre trodde jag att allt som fanns och såldes var ok. Så är det ju inte. Ta bort det gift du kan.

9 kommentarer:

 1. Jag håller med, mycket gifter finns det. Vi håller nog alla lite längre om vi gör val där vi kan göra val. Det är ju dock väldigt intressant med t.ex silver. I varenda kylskås idag så står det "antibacterial" eller något i den stilen. Inte har jag vetat vad det betyder!
  Jag städar kylskåpet jämt ändå men inte för att bli av med bakterierna, mer mjölk och ketchupfläckar på hyllorna. Puss

  SvaraRadera
 2. Så rätt, så rätt.
  Men imorgon ska du återigen göra tvärtom. Ta emot det gift du får med tacksamhet och tillit.

  Ljus och kraft till dagarna som kommer. Men det ser ut som att du har kraft att orka med denna sista gång.

  Kram Anna S

  SvaraRadera
 3. Tack!
  inspirerande, kommer just från affären med massa krav och eko märkta produkter.

  En liten detalj om det här med snacks till barn. Finns alltför många nötallergiker idag. Rostade solrosfrön är ett gott alternativ.

  All kraft till dig Thomasine, tack för dina kloka ord.

  Kram
  Helén, vås

  SvaraRadera
 4. hej!
  En sekundärvinst med min stora hobby; att köpa vintage o second handkläder till mina barn, är att de är giftfria!
  Dagens kläder är ju fulla med kemikalier och det är ett nog så bra skäl att återanvända redan använda och tvättade kläder!

  En fredagsmysdrink som utklassar allt:
  Mango-vaniljLassie!

  Soliga kramar
  ooooooooooooooooooooom från
  sturebyKia

  SvaraRadera
 5. Kära modiga T
  Jag har legat magsjuk (apropå gifter), och när jag hängde över toaletten i natt och kände mig döende tänkte jag på dig. Jag inser hur svårt det är att begripa vad du går igenom. Jag tänker på ditt långvariga illamående- att du uthärdar och hur du hanterar din situation! Och att du dessutom lyckas förmedla insikter om livet, kunskap, och hopp till oss andra. Det är magiskt!
  Idag har jag legat nerbäddad med balkongdörren öppen och känt vårsolen dansa in. Hoppas att du känner hur den värmer också dig! Jag äter blåbär och tänker extra mycket på dig inför morgondagens giftomgång! Krympa tumören, krympa, krympa! Sov gott/Jarinja

  SvaraRadera
 6. Hej igen!
  Har tänkt på det du skrev om sjukvården och kan se vissa likheter med skolan (som jag numer arbetar inom). Likheterna är att det är stora institutioner, som ska ta hand om människor. Min erfarenhet av skolan är att lärare gör sitt absolut bästa och tar sitt jobb på största allvar. Men det är ändå lätt att få en känsla av att man har misslyckas. Varför? Har inget bra svar, men ansvaret är stort, det finns så många olika behov, men resurserna är begränsade. Kanske lika inom vården?
  Det är synd i ett välfärdssamhälle att vi fortfarande kämpar med omsorgen om medborgarna och att det uppenbarligen finns stora brister.
  Dina erfarenheter är inget man önskar någon, men kanske kan det komma något gott ur det? En början är ju att du delar med dig, och påverkar andra till eftertanke.
  Även dina synpunkter, råd och kunskaper om hälsosam livsstil har påverkat mig. Det är hur man väljer som betyder något. Och valet är mitt. Men en puff utifrån kan ibland behövas för att göra "rätt" val. Blev otroligt sugen på groddar!!
  Tack! Önskar dig all styrka och välmående!
  /Lovisa

  SvaraRadera
 7. Hej, fick tips om dej av Lotta Grey. Jag har samma sjukdom. Diagnos augusti. Då månader kvar att leva. Nu inoperabel tumör ännusålänge utan metastaser. Tumören ha rinte växt sedan augusti. Har gått igenom samma dräpa som du i sjukvården. Helt makabert att det funkar så dåligt.Höll på att stryka med på kuppen. ASIH fungerar fantastiskt. Och vidarkliniken har jag också varit på.
  Min mage är katastrof dock. Och Gemzar, jag fy vad trött man blir. Att tilläggas så opererades jag för tjocktarmscancer i januari förra året. Därför försenades diagnosen av pancreascancern trots tydliga symptom. Ingen trodde jag kunda ha 2 cancer. Jag lever jag lever,men det är tungt, och min son är 6 år och får stå ut med så mycket.
  Hör av dig om du vill. Kanske kan vi hjälpas åt att hitta behandlingar. Jag tar t.ex iscador samt Ett kaki preparat och noni juice.

  SvaraRadera
 8. hej jenny! oj tack för din kommentar, jag vill väldigt gärna ha kontakt med dig! du får gärna maila på thomasine@socalito.se så kan jag nå dig tillbaka.

  SvaraRadera
 9. Tack för att du sprider bra kunskap. jag känner verkligen din medmänsklighet. Vi måste göra detta tillsammans. Tillsammans är vi starka!

  Må gott/ Martina

  SvaraRadera