söndag 3 januari 2010

Mitt långa hår!

Jag har jättelångt hår nu. Det har inte varit så här långt på säkert tjugo år. Jag säger inte att det är vackert, för det är det inte, men jag tycker att långt är vackert i sig. Å vad jag inte vill tappa det. Cassandra som vet hur det är att tappa håret föreslog att jag skulle klippa det lite i etapper för att slippa det där man har sett på film om hur någon vaknar med långa hårtofsar på kudden. Så gjorde hon och mot slutet, när det inte fanns något hopp om att håret inte skulle ramla av bestämde sig Cassandra med hjälp av sin mamma för att faktiskt raka bort det resterande. Duktiga Cassandra. Men usch. Jag behöver mitt hår. En del är snygga utan hår och andra är mindre snygga. Det beror väl på huvudformen. Vad vet man om den? Cajine och Lisen och jag har hållit på att föreställa oss hur det skulle vara och prövat med att ha sjaletter knutna sådär så att det ser ut som om man har tappat håret. Vi var ganska små (fast bara ganska). "Jag har haft cancer", sa vi till varandra, i sjaletterna. Så jag vet ungefär vad jag har att vänta. Cassandra tycker att jag ska passa på att pröva olika frisyrer på vägen mot rakningen. Lite halvlångt, lite damigt med volym och lite snaggat och tuffare. Sedan kan du ha peruk, säger hon uppmuntrande.

Jag pratade nyss med Natalia. Vi två började ett gemensamt spara-ut-till-riktigt-långtprojekt för drygt ett år sedan. I vår iver började vi med att gå till frisören för att snygga till topparna och lät oss bli övertalade att klippa ordentligt. Vi satt där i våra blöta, utkammade hår och gjorde miner till varandra när centimeter efter centimeter föll. Efteråt beklagade vi oss säkert i ett halvår över att det var så kort. När en av oss faller till föga och vill klippa sig får man ringa den andra (det är oftast jag som måste ringa henne) för att få styrka att hålla ut. "Ah, we look like shit for a while but then it will be very good and very long" säger Natalia. Det vet alla som har långt hår. "Nej, man kan inte lita på frisörerna", säger vi och skrattar glatt åt våra delade toppar. En av L'Oreals tidiga schampo-reklamer var med Kate Moss, som med sitt väldigt brittiska uttal, där bokstaven r inte hörs och t och s i stället hörs ordentligt, med stadig och dramatisk röst slog fast följande: "I declare war. On damaged hair and split ends". Minns ni?

Sötaste Natalia förresten, har jag sagt det här? När jag pratade med henne en av de första gångerna efter beskedet sa jag till henne " I am going to loose my hair". Då svarade hon som en sann vän " ok I'll cut mine too". So sweet. But do not ever!

Förutom håret? Jodå, en helt okej dag. Lisen har kört mig fram och tillbaka hem, jag har sovit i min säng, jag har fått i mig lite mat mellan illamående-attackerna, jag har gjort fem solhälsningar och jag är tillbaka med en dvd-box Mad Men och väntar på kvällsmedicin och dropp för natten. I morgon är det den 4 januari och sedan är det den 5 och konferens på Huddinge på eftermiddagen. Det är skönt.

11 kommentarer:

 1. Så vacker som du är så spelar inte frisyren eller inte-frisyren någon roll! Fast passa på vetja att prova olika frisyrer, om det nu ändå måste bli så att håret ska av. Det låter ju ändå lite roligt/ kram a

  SvaraRadera
 2. nu blev det som att jag gick med håven. hahaha du är snäll!

  SvaraRadera
 3. Jag minns Kate Moss reklamen...Hon var/ är ju nästan lite cockney .
  Thomasine jag har en bekännelse. Jag har försökt mig på att färga håret igen. Nu är jag väldigt pissmyrefärgad...vet du?
  Pale säger ( surt) att jag får inte färga håret själv utan måste gå till dig, om detta nu måste göras!
  Och så står jag där hos dig och du tittar lite och lyfter på mitt hår och säger ( med en snäll ton)- Erika du måste först och främst borsta håret!, borsta ordentligt!

  Thomasine du har vackert hår....jag förstår att tappa håret är overkligt.Håret kommer att växa ut igen. Hoppas du får en bra natt min fina kompis.
  Erika

  SvaraRadera
 4. Alskade underbara Thomasine. Vilken gava du ger alla oss som alskar dig att fa folja dig sa nara, fastan vi ar sa langt borta. Jag har last och oversatt for hela familjen och vi kanner alla lite som vi far vara dar med dig. Orion vill att jag ska saga till dig att han vet att du ska bli frisk, "she just can't be sick, she is my god mother and I know she'll be well". Han skickar ocksa MYCKET karlek till dig.
  Jims kusin blev sjuk forra aret och tappade allt har efter chemotherapy behandling. Och hon gjorde precis som Cassandra sa och klippte nya spannade frisyrer och allt kortare frisyrer och sen rakade hon det helt sa hon slapp kanna att det foll av. Hon kande att det var mer under hennes villkor da och att sjukdomen och gifterna inte styrde henne. Och nu har hennes har vaxt ut till en nastan page!! Och hon ar skitsnygg!!!

  Mycket karlek till dig fran oss, vi tanker pa dig hela tiden.

  Hajsan.

  SvaraRadera
 5. mina älskade vänner. krama orion - o astrid erika - från en glad gudmor. bara du kan säga skitsnygg sådär hajsan. puss

  SvaraRadera
 6. Hår är hår, jag har aldrig förstått de där som är rädda för att färga håret och klippa håret, bara för att man är rädd för att vara ful. Alltså,tappa på.. det är inte värre än misslyckad färgning. Du är lika vacker ändå och det växer ut puss puss. Sov gott, håll tillbaka illamåendet, solhälsa på,
  spotta på tumören

  SvaraRadera
 7. Ps, jag har djävligt fult hår...

  SvaraRadera
 8. Hej. Jag röstar på Cassandras förslag. Jag klippte mig kort en gång vågade dock inte ta steget fullt ut till rakning då samtliga i min omnejd protesterade. Det har jag alltid ångrat jag tycker det är snyggt med rakat på tjejer. PÅnyttfödelse. Många rakar håret för att välkomna ngt nytt. Och dessutom så blir håret starkare av det. Tänk så vacker ansiktets konturer kommer fram och sjalar, du har säkert en massa vackra indiska saris som du kan använda. Lek i photoshop med lite olika frisyrer! Allt klär en skönhet.

  SvaraRadera
 9. hon är klok din Cassandra. o dessutom så tror jag att håret, när det växer ut igen, kommer att bli fantastiskt vackert när det får sas börja om från början. o växa mycket fortare :)
  kramar!

  SvaraRadera
 10. Hej fina Thomasine,

  Sänder massor med kärlek och tankar till dig. Du skriver så starkt och fint, känns nästan som att jag finns med dig när du skriver om dina dagar. Jag låg nästan under pianot med dig när Viktor spelade. Jag tror på dig. All styrka, kärlek och energi som du byggt upp inom dig med yoga, healing och grönt och med ditt sätt att vara, så kommer du kunna plocka av det för att orka med detta! Jag ska yoga ikväll för dig! Stor och varm kram till dig, varma goda Thomasine från Camilla Mattsson på Krägga

  SvaraRadera
 11. Mitt hår blev helt annan kvalite! Thomasine du får se de från den ljusa sidan att alla andra måste hålla på o raka sig o spendera pengar på dyra frisörer du kan slänga rakhyvlarna nu skönt va? Kommer till dig i helgen om jag e frisk annars i veckan efter skolan npn dag kanske när jag har varit på M.U. hos claes. Puss C <3

  SvaraRadera